Kustannusosakeyhtiö Otava kustantaa niin kaunokirjallisuutta, lasten- ja nuortenkirjallisuutta, tietokirjoja kuin oppimateriaalejakin, ja se on kirjankustannusalan suurin toimija Suomessa. Kirjat-liiketoiminta-alueeseen kuuluvat myös Karisto, Like ja Otavan Kirjapaino. F-Kustannuksen nimellä kustannamme musiikkialan kirjoja, Nemon nimellä tietokirjoja ja lastenkirjoja sekä Moreenin nimellä erilaisia tietokirjoja.

Musta taustalaatikko ei kuulu logoon.


Logon suoja-alue

Otavan logolle on määritelty suoja-alue erottuvuuden ja tunnistettavuuden takaamiseksi. Suoja-alue jätetään vapaaksi tekstistä, kuvista ja muista graafisista elementeistä.


Tähtimerkki

Tähtimerkki on ollut Kustannusosakeyhtiö Otavan tunnuksena perustamisvuodesta 1890 lähtien. Vuonna 2008 tehdyn kuluttajatutkimuksen mukaan liki 90 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä suomalaista tunnistaa merkin Otavaksi.

Tähtimerkki on joko musta tai valkoinen. 

Tähtimerkkiä käytetään yksinään vain tuotteissa, kuten kirjojen selissä. Muussa käytössä ne toimivat parivaljakkona tekstilogon kanssa alla olevien ohjeiden mukaan. 

Musta taustalaatikko ei kuulu merkkiin.

Tähtimerkin suoja-alue

Tähtimerkille on määritelty suoja-alue erottuvuuden ja tunnistettavuuden takaamiseksi. Suoja-alue jätetään vapaaksi tekstistä, kuvista ja muista graafisista elementeistä. Tähtimerkin voi kuitenkin sijoittaa valkoisena kuvan päälle, kunhan tausta on riittävän tumma ja tasaisen värinen.


Tähtimerkin käyttö logon kanssa

Kun logoa ja tähtimerkkiä käytetään samalla sivulla tai samassa näkymässä yhtä aikaa, on tähtimerkin leveyden oltava vähintään sama kuin logon leveys.

Logoa ja tähtimerkkiä ei pidä sijoittaa lähekkäin eikä niiden värejä saa muuttaa.

Värit

Kustannusosakeyhtiön graafisessa ilmeessä hyödynnetään alla olevien värien lisäksi myös niiden vaaleita sävyjä.

Punainen
HEX
#ed3338
RGB
237, 51, 56
CMYK
0, 90, 80, 0
PANTONE
PMS 032 C
Turkoosi
HEX
#49d9cc
RGB
73, 217, 204
CMYK
68, 0, 35, 0
PANTONE
PMS 3252 C
Oranssi
HEX
#ff6e2e
RGB
255, 110, 46
CMYK
0, 65, 100, 0
PANTONE
PMS 1585 C
Pinkki
HEX
#e040a8
RGB
224, 64, 168
CMYK
3, 87, 0, 0
PANTONE
PMS 232 C
Keltainen
HEX
#ffe503
RGB
255, 229, 3
CMYK
0, 3, 100, 0
PANTONE
PMS 102 C
Musta
HEX
#000000
RGB
0, 0, 0
CMYK
0, 0, 0, 100
PANTONE
PMS Black 2 C
Vaalea harmaa
HEX
#f1f1ee
RGB
241, 241, 238

Graafien värit esityspohjissa

Office-sovelluksilla tehtäviä graafeja varten on luotu oma väripaletti. Väriarvot on valmiiksi määritelty sovelluspohjiin.


Typografia

Otavan ensisijainen kirjasinperhe on Cadiz

Arialia käytetään korvaajana tilanteissa, joissa Cadizin käyttö ei ole mahdollista, esimerkiksi esityspohjissa.

Cadizin apufonttina käytetään tarvittaessa ITC New Baskerville Std -perhettä.


Graafinen tähti

Graafinen tähti on apuelementti, jota käytetään joko valokuvan kanssa tai itsenäisesti. Tähdestä löytyy kolme variaatiota kaikissa Otavan väreissä. Tähteä voidaan käyttää värillisellä tai valkoisella pohjalla. Graafisia tähtiä on samassa näkymässä aina kerrallaan vain yksi kappale.

Kustannusosakeyhtiön ilmeessä graafista tähteä kannattaa käyttää harkitusti, eikä se saa viedä huomiota tuotteilta tai varsinaiselta tähtimerkiltä.

Graafisen tähden käyttö Otavan käyntikorteissa.

Tähden tai sen osien sävyjä ei pidä muuttaa eikä sijoittaa tähden sisään tekstiä. Kuva sijoitetaan aina suurimmalle sävyalueelle ja sen rajauksen kanssa tulee olla tarkka.

Lomakkeisto

Jokaisen otavalaisen Word-ohjelmasta löytyy konsernin lomakepohja, jota myös kustannusosakeyhtiössä käytetään. Erillisiä painettuja kirjepapereita ei ole. Uusittuja kirjekuoria on tulossa syksyllä 2019.

Käyntikortteja uusitaan sitä mukaa, kun vanhat loppuvat. Korttien taustavärin voi valita Otavan väripaletista.


Esityspohja

Kustannusosakeyhtiön (ja koko konsernin) käytössä on PowerPoint-esityspohja, jonka taustasävyissä ja graafisissa elementeissä hyödynnetään Otavan koko väripalettia. Lisäksi graafeille ja taulukoille on määritelty omat värit.


Kuvamaailma

Kustantamojen kuvissa pääosissa ovat kirjailijat, kannet ja kirjojen kuvamaailmat. Muuta kuvitusta tarvitaan harvoin.


Tuotteet: ohjeet ja pohjat

Otavan tuotteissa yritysilme on sivuosassa: kirjat, kalenterit ja muut tuotteet saavat näyttää yksilöllisiltä. Otava-logoa ei käytetä niissä koskaan, vaan Otava-sana ladotaan tuotteeseen sopivalla typografialla. Tähtimerkkiä käytetään painettujen kirjojen selissä ja nimiöillä sekä muissa tuotteissa oheisten ohjeiden mukaan.

Kaikille vakiokäytössä oleville kirjaformaateille ja sidosasuille on tehty valmiit InDesign-kansipohjat.

Seven-pokkareilla ja Otavan kirjaston kirjoilla on omat ilmeensä. 

Kariston, Liken, Nemon, Moreenin ja F-Kustannuksen ohjeet löydät seuraavien latauslinkkien alta.


Karisto

Hämeenlinnalainen Karisto on yleiskustantamo, joka on vuodesta 1900 alkaen edistänyt lukemisen iloa. Julkaisemme koukuttavaa kaunokirjallisuutta, monipuolista tietokirjallisuutta ja laadukasta luettavaa lapsille.


Like

Rauhaa ja räyhää jo vuodesta 1987 alkaen!

Like on liekittävä yleiskustantamo, joka laajentaa lukijoiden tajuntaa yhteiskunnallisilla, populaarikulttuurisilla ja kaunokirjallisilla opuksilla sekä sarjakuvilla.

Kirjallisesta paletista löytyy rockia, rikoksia, rakkautta, mustaa huumoria, humanismia, kansainvälistä yhteisvastuuta, yleistä äkkivääryyttä, valoa ja varjoja. Kaikkea, mikä avartaa horisontteja ja kirkastaa tajunnan ovia, suurentaa sydäntä ja syventää ihmisyyttä.


Nemo

Nemo on vuonna 1997 perustettu yleiskustantamo. Parinkymmenen vuoden aikana Nemo on julkaissut yli 600 teosta. Teemme kirjoja sekä aikuisille että lapsille. Nemo on osa Kustannusosakeyhtiö Otavaa.


Moreeni

Moreeni on tunnettu laadukkaista kädentaitokirjoistaan. Neulomisen, virkkaamisen ja muiden tuttujen käsityötekniikoiden rinnalla Moreeni julkaisee myös harvinaisempien tekniikoiden opaskirjoja sekä perinnerakentamiseen liittyvää kirjallisuutta.


F-Kustannus

F-Kustannus julkaisee populaarimusiikkiin keskittyviä laulu- ja nuottikirjoja. Uusimpia hittejä sisältävien kirjojen lisäksi ohjelmistossa on lastenlauluja ja suosittuja klassikkosarjoja, mm. Kultainen laulukirja ja Suuri Toivelaulukirja. Nuottikirjat soveltuvat sekä musiikin harrastajille että ammattilaisille.